søndag 26. august 2007

100 000 norske barn

Det er for meg så ufatteleg; 100 000 norske barn lever med vald i familien fekk me høyra på Kveldsnytt i går kveld. Det er eit så enormt høgt tal; Stavanger har til samanlikning eit innbyggjartal på 114 000.

Eg hadde faktisk vore vaksen lenge eg før det gjekk opp for meg at det fanst vaksne som 'ikkje var snille' med barn.

Eg trudde det som fanst av naivitet var borte. Eg har møtt på personar som har opplevd vald, overgrep og frihetsberøvelse eg ikkje i min villaste fantasi kunne førestille meg at vaksne kunne utsetje barn for. MEN dette talet var overveldande.

Det overraskar meg derimot ikkje at 50% av barn som blir utsette for vald i heimen meiner det er deira skuld. Det ville ikkje overraska meg om prosentandelen var enda høgare. Det er ei kjent sak at barn føler seg skuldige. F.eks trudde ei lita jente at det var hennar skuld at ho vart utsett for seksuelle overgrep fordi ho trakka i dritt og måtte ta av seg strømpebuksa. Desse overgrepa kunne ho ikkje fortelje om, for det var jo hennar skuld.Det finst utallige slike forklaringar barn har funne på kvifor det skjedde, og det går igjen at dei legg skulda på seg sjølv. Ofte har dei fått ei god hjelp frå overgripar til å plassere skulda akkurat slik.

Dette talet; 100 000
100 000 norske barn er veldig mange norske barn.

3 kommentarer:

Elisabeth Augusta sa...

JA det er ufattelig at det er mulig.

@tone sa...

Ja, nokon gonger er eit tel meir enn 'berre tal'.

sipusa sa...

huff......når man ser "bak" statistikken...fy søren der kan man finne mye trist.....

men heldigvis noe godt også da...